Коли в Україні будуть вирощувати боби-гіганти

14 вересня 2020

Соєю на півдні України нікого не здивуєш. У степовій Таврії аграрії удосконалили технологіюїї вирощування до дрібниць, і на поливних землях незмінно отримують чудові врожаї.

В Інституті зрошуваного землеробства НААН України поблизу Херсону узялися експериментувати із небаченоюще в південних степах соєю — овочевою. Про це пише agronews.ua.

З Національного центру генетичних ресурсів рослин України (Харків) отримали насінняп’ятнадцяти сортів цієї культури походженням з Китаю, Японії та США. І висадили крихітну досліднуділянку — по два квадратних метри площі на кожен сорт. Але це — для початку. До 2027 року тутешнінауковці планують вивести власні високопродуктивні гібриди овочевої сої, ідеально адаптовані длянашого клімату. Та чому саме вона?

“В овочевій сої надзвичайно великий вміст рослинного білку — до чотирнадцяти відсотків.Причому цей білок дуже насичений, близький до тваринного — молочного, м’ясного. Недарма їїпросто обожнюють у Китаї та Японії. А США у часи Другої світової війни вона просто врятувала, ставшинадійним джерелом провізії для військових”, — розповідає провідний співробітник відділу селекціїІнституту зрошуваного землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Віра Боровик.

Відповідно, за кордоном активно займаються й виведенням нових сортів. У звичайної соїтисяча бобів важить 150—180 грамів, тоді як у японців вже є сорти, де маса такої ж їх кількості сягає800 грамів! А ми чим гірші? Та нічим! Гадаю, і свої боби-гіганти виростимо.

Отримавши перший врожай, херсонські селекціонери на власному досвіді переконалися:ніяких складнощів у вирощуванні овочевої сої немає. Її досить просто і на великій плантації, і на дачі«підняти». Дозріла вона на дослідній ділянці вже наприкінці липня — на початку серпня.Технологія використовувалася практично та сама, що у сої звичайної, а вартість ірентабельність культури помітно вища — 17—20 тисяч гривень за тонну. Тому фермери вженавідуються до інституту й цікавляться, коли можна буде купити елітне насіння на більші площі.Та до цього ще далеко, хоча науковці й самі не проти колись скуштувати страви зі свого«дітища». Адже їх небачена кількість: овочеву сою у стані молочно-воскової стиглості й запікають, іварять, і на пару готують, і в салати додають.

“Тож українські вегетаріанці насамперед мали б на неї оком накинути. Та й до повсякденногоменю середньостатистичної родини вона стала б гарним доповненням. Головне, щоб у науковців усевийшло, і перші вітчизняні сорти овочевої сої посіли гідне місце у полі та в коморі”, – зазначають уповідомленні.

Рекламодавці останнього номеру