Яка якість зерна цього року?

30 вересня 2020

Українські аграрії зібрали ранніх зернових в поточному році менше, ніж у минулому, проте якість зерна вища торішньої.

Таку думку висловив радник президента УЗА із кормової і харчової безпеки Вадим Турянчик в матеріалі «Про якість нового врожаю, або Страждання на хлорпірифосовій гущі. Аналітика від Вадима Турянчика» на Latifundist.c

«В цілому зернових зібрали менше. Наприклад, пшениці, ріпаку. Також очікується втрата близько 10-15% врожаю кукурудзи в деяких регіонах. Але загальна якість зерна пшениці та ячменю, навпаки, вища торішньої», — вказав Вадим Турянчик.

За його словами, зокрема українська пшениця врожаю 2020 р. має вище середнього вміст натури — 79,8 кг/гл, клейковини — 27,2%, число падіння — 380 сек, а білок в сухій речовині — на рівні 12,9%. У сезоні 2019-2020 рр. ці показники були на декілька десятих часток відсотка менше.

«Якщо розглядати культури окремо, то з пшеницею, в принципі, проблем немає, як і з ячменем. Реєструються окремі випадки виявлення грибка Тілеції (Tilletia), але в цілому показники в нормі. А ось по ріпаку ситуація, на жаль, гірше», — зазначив радник президента УЗА.

Так, в порівнянні з минулим роком ріпак не дотягує 1,5% (as is) за середнім вмістом олії в ріпаку. Зараз цифра на рівні 40,5-41%, в той час, як минулого року було 42-42,5%. Тому, підкреслив Вадим Турянчик, можна прогнозувати, що обсяги експорту ріпаку з України будуть меншими за торішні.

Рекламодавці останнього номеру