Британські вчені вивели посухостійку пшеницю
Вчені університету Шеффілда (Велика Британія) створили стійкий до посухи вид пшениці, який, на їхню думку, допоможе пережити глобальне потепління. Про це повідомляє Farminguk.
Суть новинки в меншій кількості мікропор (продих), що дозволяє рослині ефективніше використовувати воду і зберігати врожайність. За рахунок цього волога, що залишається використовується для охолодження. Вона проникає в ґрунт і інші елементи рослини, менш схильні до впливу сонячного світла. При великій кількості води ці продихи допомагають регулювати температуру за рахунок випарного охолодження, що схоже з виділення у людей поту. Вчені дізналися про цей ефект при черговому недавньому дослідженні. Крім води, пори допомагають культурам регулювати споживання необхідного для фотосинтезу вуглекислого газу.
Під час дослідження фахівці виростили зернові в умовах, близьких до можливого глобального потепління: з меншою кількістю води і великим вмістом вуглекислого газу в атмосфері. При цьому культура не тільки зберегла вигляд і можливість зростання, але і не знизила врожайність. Також у неї нормально пройшов процес фотосинтезу.
На створення новинки вчених підштовхнула наукова робота по створенню рису з також зменшеною кількістю пір. До такого способу захисту їм вдалося прийти інтуїтивно, коли вони намагалися вибрати кращу структуру для захисту рослини. Виявилося, що зернові з меншою кількістю продихів споживають води на 40 відсотків менше ніж прості сорти, і витримують температуру до 40 градусів. Інше окреме дослідження також показало, що в принципі рослини з меншим числом пір також менше страждають від хвороб.
Таким чином, нове відкриття може дати поштовх до створення і масового впровадження нового покоління зернових.