М’ясні ряди пішли на карантин
ВІДГОДУВАЛИ ДО ВЕЛИКОДНЯ КАБАНЧИКА? МОЖЕТЕ З’ЇСТИ, А ПРОДАВАТИ ЗАСЬ.
Незважаючи на те, що до Пасхи, що цьогоріч відзначатиметься 19 квітня, ще далеченько, торгівельні мережі вже два тижні тому переписали цінники на м'ясо, яке користується значним попитом, у бік збільшення.
Значний сплеск споживчої активності на пошановану нашими співгромадянами свинину пояснюється не лише прийдешнім Великоднем, коли господині воліють зробити запаси м’ясця заздалегідь за помірними цінами і зберігати його в своєму морозильнику. Спровокували подорожчання карантинні заходи та офіційне припинення базарної торгівлі. Місць, де можна придбати яловичину або свинину, поменшало, а постійні покупці з ринків змушено переорієнтувалися на роздрібні мережі, які фактично перебрали на себе монопольне право реалізувати продукти харчування.
Ситуацією скористалися продавці свиней забійних кондицій. Так, за тиждень середня ціна на них піднялася на 8,8%, перевищивши 50 грн./кг (торік у цю пору була 40 грн.). Таку динаміку закупівельники живого товару вже охрестили «передчасним Великоднем». Адже ціновий злет очікувався ближче до свят, коментують невтішну для рядового споживача перспективу з недорогим м'ясом в асоціації «Свинарі України».
Мала б дещо згладити ситуацію недавня постанова Головного державного санітарного лікаря України щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби в місцях торгівлі, яка дає змогу органам виконавчої влади, місцевого самоврядування відновити функціонування ринків. Але навряд чи такий документ поверне на базари жваву торгівлю. Швидше – викладені в постанові вимоги відлякуватимуть покупців від прилавків. Адже передбачається перебування на ринку не більш як одного відвідувача на 20 м2 торгівельної площі. Громадянам належить дотримуватися в чергах відстані один від одного не менш ніж 1,5 метра. Тут не те що розгулятися, чи поштовхатися, а й поспілкуватися толком не вийде, а головне – не поторгуватися. Не менш суворі норми запроваджено постановою й для продавців, яку Міністерство охорони здоров'я має довести до відома Київської міської, обласних держадміністрацій та органів місцевого самоврядування. Приміром, керівництво базарів несе відповідальність за незабезпечення персоналу та... покупців засобами індивідуального захисту. Але й це ще не все. Не кожен дядько може привезти на ринок відгодованого у власному хліві кабанчика. Стати за м'ясний прилавок має право лише зареєстрований оператор ринку харчових продуктів за наявності експлуатаційного дозволу. Так просто його не отримаєш, бо документ видається територіальним органом операторові ринку за результатами інспектування його потужностей. Папірець посвідчує право реалізатора здійснювати законодавчо визначену діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження. Простіше кажучи, представникам м'ясокомбінатів чи посланцям від тваринницьких комплексів – ласкаво просимо. Одноосібнику – іншим разом, коли карантин закінчиться...
Але й такі, альтернативні гастрономам і супермаркетам, канали збуту харчової продукції, що наважилися відкритися і працюють у суворому режимі, можуть до Пасхи й не протриматися. Очільники одразу кількох регіонів заявили про несвоєчасність повернення в умовах пандемії до базарної торгівлі.
Так, влада Полтавської області вважає за недоцільне дозволяти продуктові ринки під час карантину, і не має наміру відкривати їх до поліпшення епідеміологічної ситуації. Про це заявив голова ОДА Олег Синєгубов, передає УНІАН. За його словами, керівники регіону не впевнені, що на ринках охорона та інші працівники зможуть забезпечити необхідні санітарні норми. Крім того, до базару якось необхідно дістатися, а в нинішніх умовах для городян, коли, наприклад, у Кременчуці (де два випадки коронавірусу) громадський транспорт їздить лише за спецперепустками й перевозить медиків, провізорів і працівників підприємств, що забезпечують життєдіяльність міста, цього фактично зробити неможливо. Також міський голова Кременчука Віталій Малецький під час засідання штабу із запобігання поширенню в цьому населеному пункті COVID-19 підтвердив, що базари в місті не відкриватимуть. «Ми не відкриватимемо ринки. Ми не знаємо, чи можуть забезпечити там карантинні умови. Ви ж розумієте, що на ринок усі з'їдуться з інших міст і продадуть товар, при цьому можуть привезти з товаром небажані «подарунки». Вони могли бути, де ходять без масок і до нас приїхати», – заявив він і додав «у нас достатньо магазинів, де можна придбати продукти».
Категорично проти відновлення базарної торгівлі виступає й столичний міський голова Віталій Кличко. Мовляв, у Києві поки цього не робитимуть. Адже нині «усі продовольчі магазини забезпечені й торгують продуктами харчування. Проблем із запасами немає. На складах все є. Логістика працює. У цьому напрямку ми спираємось на досвід інших країн, де були вжиті більш жорсткі заходи. Тому наше ключове завдання – зробити все можливе для того, щоб зупинити захворювання в столиці».
За словами Віталія Кличка, сьогодні ситуація в місті поки контрольована. Але для того, щоб вона залишалася такою, необхідно й надалі дотримуватися обмежувальних заходів, передає офіційний портал Києва.
«У нас 132 підтверджених захворювання (на 1 квітня. – Авт.). Але, якщо далі розповсюджуватиметься хвороба, якщо будуть тисячі хворих, як, наприклад, в Іспанії, то наші медики просто не зможуть допомогти всім. Ми не хочемо до цього доводити. І тому такі жорсткі обмеження – і на сьогодні ми не розглядаємо питання про відкриття ринків», – наголосив Віталій Кличко.
Підсумовуючи, варто все ж дослухатися до закликів виконувати санітарні вимоги під час пандемії. Шопінг в умовах коронавірусу стає надто небезпечним.
Галина КВІТКА, фото автора
Рубрика | Аналіз ринку |