Прорив у тваринництві: в Україні створено інноваційний білковий соняшниковий концентрат на заміну соєвому шроту

Інноваційний продукт для відгодівлі тварин – білковий соняшниковий концентрат “Проглот” здатен повністю змінити світовий ринок кормів і посунути з ринку продукти з сої. Він розроблений фахівцями дніпровського заводу «Потоки» разом з українськими та світовими вченими.

Сьогодні, 28 лютого у Києві в ході прес-сніданку проведеного для преси, відбулася презентація новітньої біологічної добавки для тваринництва.

Представники компанії-виробника розповіли про основні переваги та відмінності продукту від традиційного соєвого шроту, технології, які застосовуються при його виробництві, а також про те, яким чином його використання впливає на підвищення прибутковості фермерів.

Директор заводу «Потоки» Євген Яровий зазначив, що «Проглот» був розроблений компанією у співпраці з представниками української наукової спільноти. Він є першим у своєму роді продуктом, який не має альтернативи в світі на сьогоднішній день.

«Унікальність нашого продукту полягає в рекордному вмісті білка. Шляхом численних спроб, тривалої співпраці з кращими вченими країни та іноземними фахівцями ми змогли домогтися показника 48% вмісту протеїну.
Шлях до сьогоднішнього дня тривав вісім років. Без перебільшення – це прорив для світового тваринництва. Наш концентрат – це заміна соєвого шроту, близько 80% якого виробляють з геномодифікованої сої. Високопротеїновий концентрат виробляється з натурального соняшнику і є безпечним і ефективним продуктом для тварин. Ми хочемо, щоб українські тваринники користувалися найкращими кормами і виробляли найкращу в світі продукцію, а світовий ринок знав про Україну. Ми також хочемо, щоб українська продукція стала затребуваною та відомою в будь-якому куточку світу», – відзначив Євген Яровий.

Керівник заводу «Потоки» також зазначив, що дослідження показали, що цей продукт ідеально підходить для будь-якого раціону годівлі не тільки для птахів, але й будь-яких видів тварин. Зокрема, свиней, молодняку великої рогатої худоби, овець.

Доктор сільськогосподарських наук Леонід Подобєд в ході виступу розповів про відмінності поняття «соняшниковий концентрат» і «соняшниковий шрот».

«Соняшниковий концентрат» – це виключно винахід заводу «Потоки». У свою чергу, соняшниковий шрот – один з найбільш недорогих компонентів в раціонах тварин і птиці. Сьогодні він використовується масово для того, щоб вирощувати птицю. Соняшниковий шрот є фактором здешевлення раціону, тому всі прагнуть його використовувати. Різниця шроту і концентрату – в хімічному складі в залежності від технології його виробництва.
Шрот отримується при переробці соняшникового насіння в спрощеному варіанті.
У свою чергу білковий соняшниковий концентрат виробляється шляхом глибокої і ретельної переробки соняшнику, технологію якої вперше в світі запровадив завод «Потоки». Різниця полягає в тому, що в спрощеному варіанті соняшник переробляється без відділення лузги, яка є поверховою оболонкою насіння. Лушпиння не перетравлюється організмом тварин і ніякої користі йому не приносить. Тому якщо в шроті буде багато лушпиння, його корисна дія буде дуже низькою», – підкреслив фахівець.

Керівник відділу продажів компанії «Потоки» Роман Грищенко акцентував увагу на тому, що використання соняшникового концентрату «Проглот» не тільки безпечно, але й економічно вигідне. «Проглот» збільшує приріст живої маси тварин або птиці, зменшує час вирощування і, тим самим, заощаджує кошти фермера. При цьому вартість концентрату більш ніж конкурентна - на даний момент вона нижча, ніж вартість сої.

«Ми бачимо величезний інтерес виробників м'яса до нашого продукту, як українських, так і зарубіжних. Деякі турецькі і німецькі виробники вже зробили кілька великих замовлень, і потужності нашого заводу дозволяють обслуговувати таких великих клієнтів. Але ми б хотіли, щоб концентрат «Проглот» знайшов своїх шанувальників серед українських тваринників – адже наша глобальна місія – це створення в Україні нової культури споживання, здорового способу життя», – зазначив Роман Грищенко.

Довідка:

Перший білковий соняшниковий концентрат «Проглот» розроблено фахівцями ТОВ «Потоки» на сучасному маслоекстракційному заводі компанії, заснованому в 2018 році і оснащеному новітнім устаткуванням швейцарського і німецького виробництва.

На сьогоднішній день «Проглот» є продуктом, який не має аналогів в світі для відгодівлі тварин, риб і птахів. При його розробці використані унікальні нанотехнології обробки насіння соняшнику - низькотемпературна екстракція з максимальним віддаленням лушпиння. В результаті відбувається, так звана, щадна денатурація без порушення первинної структури білка і руйнування амінокислот.

Львівський державний науково-дослідний інститут ветеринарних ліків і харчових добавок за запитом компанії «Потоки» зробив дослідження з визначення коефіцієнтів засвоюваності «Проглот».

В результаті дослідження було з'ясовано, що коефіцієнт засвоюваності білка становить 90,6%, жиру – 85,9%, клітковини – 9,7%, безазотистих екстраактівних речовин – 60%.

При цьому при однаковій ціні з традиційним білковим продуктом, який використовується для відгодівлі тварин – соєвим шротом – білковий соняшниковий концентрат «Проглот» містить більше засвоєного протеїну.

У своєму складі «Проглот» містить 48% білка і засвоюється на 90,2%. Завдяки цьому продукт має неймовірно високу валову енергію – 19,7 МДж/кг, а використання «Проглот» при відгодівлі тварин і птахів дозволяє збільшити приріст їх живої маси на 8%.

При використанні ж його в якості концентрату в комбікормі курей-бройлерів зменшується цикл вирощування птиці з 42 до 38 днів, що значно економить кошти виробників. Крім того, виробник гарантує відсутність в своєму продукті ГМО, а також хімічних добавок і гормонів.

Рекламодавці останнього номеру